NOR

NOR og ut – i verden

(Finansavisen, 19.02.2018 - Last ned som PDF)

Mat og drikke: Sagene Bryggeri-gründer Henning Thoresen har solgt seg ut av Sagene Bryggeri. Nå skal han i stedet skape eksportsuksess med et helt nytt norsk øl, NOR.
Av Lena S. Falck

– NOR brygges på rent, norsk vann og har kun norske eiere. Vi skal ta kampen opp mot aktører som Carlsberg og Heineken. Vi skal få norsk øl ut til land som Japan, Kina og USA. Målet er å tidoble det totale norske eksportvolumet av øl innen 2023, proklamerer Henning Thoresen, gründeren av Norsk Øl, som står bak det nye ølet NOR.

Målene er med andre ord ikke beskjedne. I fjor ble det importert 43 millioner liter øl til Norge, mens det ifølge Thoresen kun ble eksportert 5 millioner liter. Målet er altså at den totale eksporten skal være 50 millioner liter om fem års tid.

– Med bra forarbeid og innsalg, samt nok kapital i ryggen er det fullt mulig å eksportere norsk øl. Skal man få det til må man også skrike litt høyt og danse på bordet, sier Thoresen.

– Det er et kjempemarked der ute, men foreløpig er det bare Lervig som har lykkes med sin eksportsatsing. Alle de andre prøver bare å komme seg inn dørene i dagligvarehandelen. Der er det vanskelig å få vekst. Hansa, Carlsberg-gruppen, Mack og Aass sitter på 93 prosent av dette markedet, fortsetter han.

NOR er et fatøl med 5 prosent alkohol, og det skal selges via Vinmonopolet og i utlandet. Norsk Øl forhandler nå med ulike bryggerier om en produksjonsavtale, og regner med å lande en avtale i løpet av februar. NOR vil bli lansert i juni.

15 mill. for Sagene-aksjer
Thoresen startet Sagene Bryggeri i 2013. To år senere hadde bryggeriet 70 aksjonærer. Også med Sagene var Thoresens plan å satse på pils, og ta opp kampen med Carlsberg og Heineken.

– Ja, dette var i utgangspunktet mitt mål med Sagene. Min visjon har alltid vært å få norsk øl ut i verden, men de andre eierne ville gå saktere frem enn meg, sier Thoresen.

I fjor høst solgte Thoresen seg derfor ut av Sagene Bryggeri. Norsk Øl (Thoresen) og Rema Industrier eide 50 prosent hver i Norske Bryggerier, som på sin side eide 43 prosent i Sagene Bryggeri. Denne aksjeposten solgte han til Rema Industrier for 15 millioner kroner.

– De 15 millionene er re-investert i Norsk Øl og NOR, forteller Thoresen, som sammen med familien eier 56 prosent i Norsk Øl i dag. Resten er fordelt på 27 aksjonærer.

– Vi vil være flere, og legger opp til crowd funding. Planen er å hente ytterligere 20 millioner kroner.

– Er det noen som har vist interesse?

– Ja, interessen er veldig stor. Det er nesten slik at vi må holde litt igjen, for aksjonærene må være langsiktige og de må skrive under på at aksjene ikke skal selges ut av landet. Vi regner med å ha pengene på plass innen utgangen av mars, sier Thoresen.

Satser også på håndverksbrygg
NOR skal bli Norsk Øls volumøl. I tillegg satser selskapet på håndverksbrygg, og også dette skal eksporteres.

Norsk Øl har kjøpt Trondheimsbryggeriet To Tårn, som gikk konkurs i fjor høst. I tillegg er selskapene Norway Jazz Brewery og Jæren Bryggeri etablert i henholdsvis Oslo og Bryne.

– De to siste finnes som selskaper, men de brygger ikke selv. Målet er ikke å etablere ytterligere konkurranse til aktører som allerede sliter, men å samarbeide. Vi håper å få med oss flere til å brygge for eksport. Norway Jazz Brewery brygger for eksempel ved St. Hallvards Bryggeri i Oslo. Det er slik vi ønsker å jobbe med våre håndverksøl, forteller Thoresen.

– Frir til laksenæringen
– Dere har planene klare, men hvordan skal dere få NOR og det øvrige ølet ut i verden?
– På onsdag skal vår samarbeidspartner i Japan møte japanske distributører. Vi har sendt masse vareprøver som de skal få smake. I USA er vi i ferd med å kartlegge passende distributører nå. Det blir rett og slett mye reising og smakinger, sier Thoresen.

– Carlsberg og Heineken omsetter for til sammen 275 milliarder kroner. De selger jo også i Japan, så dette er fullt mulig. Vårt øl skal produseres i Norge, og vi har bedre vann enn dem, fortsetter han.

Litt av sin optimisme har Thoresen funnet ved å kikke på norsk laksenæring. Han trekker frem en oversikt fra Norsk Sjømatråd som viser at eksporten av norsk sjømat har økt fra 37 milliarder kroner i 2007 til nær 95 milliarder i 2017.

– Vi frir litt til laksenæringen. De skjønner viktigheten av eksport og merkevarer, og de har lykkes. Den erfaringen og kompetansen ønsker vi å få med oss, sier han.

– Er laksenæringen interessert i norsk øl?

– Det vil jeg tro. De sitter på mye kapital, og norsk laks og norsk øl går hånd i hånd.